Cegah Manusia Perahu Tetap Berjalan Tanpa Kerjasama Indonesia

Menteri Imigresen Australia, Scott Morrison menegaskan program mencegah `manusia perahu’ yang ingin mencari suaka politik di negara itu tetap berjalan walaupun tanpa kerjasama Indonesia.

 

Katanya, operasi mencegah pencari suaka yang masuk ke wilayah Australia tidak bergantung kepada sesebuah negara sahaja.

 

 

Kenyataan itu dikeluarkan ekoran dakwaan Indonesia menghentikan sementara kerjasama dengan Australia sebagai membantah kegiatan pengintipan negara itu terhadap pemimpin Indonesia.

 

"Saya menegaskan bahwa operasi kami dirancang untuk tidak tergantung pada satu langkah atau satu pihak," katanya dalam sidang media di Sydney, pada Jumaat, 22 November dan dipetik oleh BBC Indonesia.

 

Bagaimanapun, Scott Marrison mengakui Indonesia penting untuk mencegah manusia perahu yang ingin mencari suaka di Australia.

 

Katanya, Indonesia menjadi rakan yang sangat penting untuk mencegah penyeludupan manusia ke Australia.

 

Terbaru sebuah akhbar di Australia melaporkan kira-kira 1,150 pencari suaka berjaya dicegah daripada memasuki Australia. Mereka cuba memasuki negara itu dengan menggunakan perahu yang datang dari Indonesia, Malaysia, dan Sri Lanka.

 

Pada masa sama, Perdana Menteri Australia,Tony Abbott sudah membalas surat jawapan kepada Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono (SBY).

 

Hubungan kedua negara dingin ekoran tuduhan kegiatan pengintipan yang dilakukan Australia dan pada Jumaat lepas penunjuk perasaan berhimpun di hadapan kedutaan Australia di Jakarta dan mereka melontarkan telur dan tomato.

 

Jakarta berang terhadap laporan bahawa pegawai agensi perisikan Australia cuba mencuri dengar perbuatan telefon antara Presiden SBY dan pegawai kanannya.

 

Jakarta sebelum itu memanggil pulang dutanya dari Canberra serta menggantung kerjasama dalam kegiatan pncegahan penyeludupan manusia.

 

Design by vonfio.de